2015. május 23., szombat

50. könyv- Trilógia: Kiera Cass - A párválasztó

Már régóta ajánlotta egy barátnőm a sorozatot, de nem fogott meg a története mostanáig...
    
Épp könyvek után nézelődtem (nem meglepő, sokszor csinálom ezt), amikor belefutottam Kiera Cass regényeibe. Elolvastam a fülszövegét és úgy döntöttem, most el fogom olvasni. Mikor meséltem a barátnőmnek, hogy elkezdtem, örült és biztosan állította, hogy nem fogok csalódni benne. Igaza lett, nem csalódtam. Sőt, még most is ha a történetre gondolok, elfog egy elégedettség, hogy igen, ez jó könyvsorozat lett.

1. Rész - A párválasztó:
Cím: A párválasztó
Sorozatnév: A párválasztó trilógia
Író: Kiera Cass
Oldalszám: 360
Kiadó: GABO
Kiadás dátuma: 2013
Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. 
A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. 
America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. 
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

Az első részben megismerkedünk Amerikával, aki levelet kap a palotából. Ebben az áll, hogy Maxon herceg szívéért küzdhet további 34 lánnyal. Az egész családja örül, hogy bejutott, csak ő nem. Persze itt kissé kiszámítható, hogy pont a főhősnőnk nem szeretne ott lenni, de bárki más igen. De Amerika el megy a palotába (titkos pasiját hátrahagyva), mert tudja, hogy ez fontos a családjának.

2. rész - Az elit:
Cím: Az igazi
Sorozatnév: A párválasztó trilógia
Író: Kiera Cass
Oldalszám: 354
Kiadó: GABO
Kiadás dátuma: 2013 
A palotába 35 lány érkezett. Csak hatan maradtak. 
A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra azonban már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el. 
Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak - s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani...
 
A második részben Amerika nem tud dönteni Maxon és Aspen között. Ez a rész ugyanúgy tele van izgalmakkal, mégis kissé túlságosan el lett húzva a történet. Maxon bár megérti Amerika bizonytalanságát (bár nem tudja, hogy igazából egy másik fiú miatt van), de ezért neki is várnia kell, hiszen ha a lány úgy dönt mégsem szeretné őt, mást kell választania. A regény tele van bizonytalansággal, fontos döntésekkel, mégis nagyon élvezhető.

3. rész - Az igazi:
Cím: Az igazi
Sorozatnév: A párválasztó trilógia
Író: Kiera Cass
Oldalszám: 346
Kiadó: GABO
Kiadás dátuma: 2014 
A PÁRVÁLASZTÓ KEZDETEKOR A LÁNYOK MÉG 35-EN VOLTAK. DE KÖZÜLÜK CSAK 1 NYERHET. 
Eljött az idő, hogy a korona végre a győztes fejére kerüljön. 
Amikor beválogatták a Párválasztóba, America még csak nem is álmodott arról, hogy valaha eljuthat a korona közelébe - vagy Maxon herceg szívéhez. Ahogy azonban egyre közeleg a versengés vége, és a palota falain túl fokozódik a fenyegető veszély, America rádöbben arra, hogy mennyi mindent veszíthet - és hogy milyen keményen kell küzdenie a vágyott jövőért. 
"Egyik kezem Maxonéban pihent, arcomat a mellkasára fektettem. Ő a fejem tetején nyugtatta az állát, így forogtunk az eső zenéjére. 
Abban a pillanatban biztosra vettem, hogy van közös jövőnk. Ha ilyen érzés, amikor együtt vagyunk, akkor valahogy rá fogunk találni az útra, amely visszavezet bennünket egymáshoz."    
Elérkezett a döntő. Maxonnak választania kell a lányok közül, de ehhez Amerikának a válasza is kell. A lány viszont még mindig nem bitos benne, hogy teljes szívéből csak Maxont szereti. A lázadók egyre többször támadnak, a versenyben már csak 2 lány maradt. Maxon tudja, hogy ha az apján múlt volna, már rég vége lenne, de ő saját akaratából szeretne dönteni. Az izgalmak egyre fokozódnak, a verseny véget ér és Maxon dönt...
 
Ha nem kellett volna aludnom, ennem, fürdenem és tanulnom, megszakítás nélkül végig olvastam volna mind a 3 kötetet. Bár America makacssága ("csak azért sem mondom ki előbb, hogy szeretem") kicsit zavaró volt, de Maxon nagyon hozzám nőtt. Szerencsétlennek ki kellett választania valakit és America tehetetlensége sem segített rajta. Aspen kitartása is csak húzta az időt, de ő egyértelműen kellett a sorozatba. A király számomra kicsit zavaró volt, túlságosan szigorúan fogta a fiát. Amberly királynőt, bár elég keveset szerepelt, de nagyon megkedveltem, mint a szobalányokat. A kasztrendszer elég igazságtalannak tűnt, de az ország létrejöttekor biztos sokat segített. Lényegében csak úgy faltam az oldalakat és teljes mértékben pozitív emlék marad.

Saját könyv? Nem, de mindenképp meg fogom szerezni a sorozatot. Egyrészt, hogy később bármikor újraolvashassam, másrészt pedig, hogy majd a gyerekeimnek a kezébe nyomhassam és azt mondom majd közben: Tessék, én ezt olvastam, amikor annyi voltam mint te.

Borító? Tetszett, hogy nincs rajta annyi minden. Egyszerű, letisztult, mégis olyan hercegnős és nem a csicsás fajtából.

Történet? Izgalmas, romantikus. Amikor már épp kezdett unalmas lenni, jött egy lázadó támadás vagy egy utazás.

Újraolvasom? Igen, most még nem tervezem, mivel pár hónapja olvastam, de előbb-utóbb biztos.

Pontozás: történet: 10/10 - volt benne zavaró rész, de azért jár a 10, mert az alapötlet jó
borító: 10/7 - az utolsó a kedvencem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése