2016. július 17., vasárnap

Jégvarázs (2013)



„Csodaszép nyári nap Arendelle-ben, melegebb nem is lehetne... ám beköszönt a jégkorszak.”

IMDB link a képre kattintva
Eredeti cím: Frozen
Hossz: 1 ó 42 p (102 p)
Korhatár: 6
Címkék: animáció, kaland, komédia

Elsa születése óta különleges képességgel bír. Bárhol és bármikor képest havat vagy jeget varázsolni. Kishúgával, Annával kiskorukban elválaszthatatlanok voltak, ám egyik éjszakai játékuk során Elsa varázslatával véletlenül Annát találja el, így a lány veszélybe kerül. Szerencsére a kőtrolloknak sikerül megmenteniük Annát, de ennek az az ára, hogy elfelejt mindent Elsa varázserejével kapcsolatban. A baleset után Elsa megijed képességétől, amitől az kezelhetetlenné válik, ezért a lány elzárkózik mindenkitől, csak a szülei látogatják. Anna nem érti, nővére miért zárkózik el ilyen hirtelen tőle. Ahogy telnek az évek szüleik próbálnak segítséget találni Elsának, de a lány ereje egyre kezelhetetlenné válik. Egy baleset során szüleik, a király és a királynő életüket vesztik a tengeren, így Anna és Elsa egyedül maradnak.
Pár évvel később Elsa elég idős lett ahhoz, hogy átvegye szülei birodalmát és királynővé váljon. A koronázás utáni bálon Elsa hosszú idő óta először beszélgetni kezd Annával. Beszélgetésük alatt kiderül, hogy bár régen csináltak együtt valamit, mégis nagyon sok a közös bennük.
A bálon Anna megismerkedik Hans herceggel, akiben úgy érzi, hogy megtalálta az igaz szerelmét. Az estély végére Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond, majd együtt elmennek Elsához, hogy áldását kérjék. Ám Elsa nem engedi meg nekik a házasságot és veszekedni kezd Annával. A vita hevében Anna elveszi Elsa kesztyűjét, ami segít a lánynak a varázslatát kordában tartani. Elsa mérgében jégcsapokat növeszt a terem közepére, ezzel leleplezve erejét a birodalom és a vendégek előtt, akik ezt nem nézik jó szemmel és boszorkánynak kiáltják ki.
Elsa a hegyekbe menekül üldözői elől és kastélyt épít magának, ahol békésen élhet tovább. Ám nem tudja, hogy egész Arendelle-t hó borítja. Anna utána indul, hogy megmentse nővérét. Út közben találkozik Kristoffal, aki rénszarvasával, Svennel segít a lánynak feljutni a hegyekbe. Az út során Anna megsérül és csak az igaz szerelem csókja tudja megmenteni. Vajon Hans csókja meg tudja menteni Annát? És ki fog segíteni Elsának? És mit keres egy beszélő hóember az erdőben?



Annak ellenére, hogy már nem vagyok kisgyerek és amikor két éve, először láttam a filmet sem voltam már olyan kicsi, mégis megnéztem. Érdekesnek találtam a történetet és azt se felejtsük el, hogy az animációkhoz senki sem lehet túl öreg. Hiszen mindenkiben van egy kis gyerekesség és néha csak meg szeretne nézni egy könnyed és szórakoztató mesét. Ez velem is így van, sőt azóta már többször is láttam a Jégvarázst.
A film első percei kissé unalmasan telnek, legszívesebben átugornám, mivel a történethez nem tesz hozzá. Viszont a film központi témájával kapcsolatos, vagyis a jéggel, így értelmetlennek nem nevezném, inkább csak időhúzásnak.
Az első percek után megismerjük végre Elsát és Annát, akik hamar szét is válnak. Ekkor el is kezdődik a film második dala. Ez a dal az egyik kedvencem a filmből, bár nem a magyar verzió, hanem az a feldolgozása, amit a Disney-sztárok énekeltek fel. Amikor először néztem a filmet, a tragédia az elején nagyon hirtelen jött és meglepő volt, de szerencsére nem nyomta rá a bélyegét a film hangulatára.
Nagyon aranyos mesének tartom, amit az idősebbek is nyugodtan megnézhetnek, mert nem fogja untatni őket. A történet szépen folyamatosan halad, időközönként egy-egy poénnal, főleg ha Olaf is jelen van. Szerintem Olaf a film legjobb karaktere, legalábbis nekem ő lett a kedvencem. Annyira aranyos és vicces tud lenni, hogy nem lehet ellenállni neki.
Nekem nagyon megtetszett ez a film, amit mindenkinek ajánlok legalább egyszer megnézni. 5/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése